Naturisme accommodatie Algarve

Met een fantastisch klimaat, een aantal van de beste stranden van Europa en een ontspannen en verstandige houding ten opzichte van de openbare naaktheid, is het geen verrassing dat Portugal een steeds populairdere naturisme vakantiebestemming wordt.  Het aantal naturisten neemt nog steeds ieder jaar toe, om u een idee te geven zijn er naar schatting 500.000 naturisten in het Verenigd Koninkrijk alleen al en dan nog maar te zwijgen over Duitsland, Nederland, Zweden en andere Noord-Europese landen, waar men ook over het algemeen weinig moeite heeft met publieke naaktheid. Uit onderzoeken is gebleken dat de naturist tegenwoordig doorgaans een leeftijd heeft   tussen 25 en 40 jaar.  Houwel de Portugese overheid en bedrijfsleven trager heeft gereageerd dan bijvoorbeeld Vera Playa in Spanje of Cap d'Agde in Frankrijk, is er ook in Portugal een groeiend aantal pensions en campings, ideaal voor koppels, gezinnen of groepen vrienden.
Er zijn zeven officiële naturisten stranden in Portugal, plus een willekeurig aantal anderen, van Porto in het noorden, rond Lissabon, in de Alentejo en langs het hele traject van de Algarve, waar naaktheid de norm is, niet alleen met buitenlandse toeristen maar met ook onder de Portugezen zelf. 
De Algarve is natuurlijk de meest bekende toeristische bestemming van Portugal en juist daar zijn meerdere emigranten gestart met de exploitatie van een naturisten camping, pension, B & B, of bungalow. Ik zal hieronder een aantal opnoemen.

  • Quinta dos Carricos: een gedeeltelijke naturisten camping, gerund door een Nederlandse dame (Andrea), in de buurt van Salema, ten westen van Lagos in de Algarve. Ongeveer een vijfde van het 15 hectare grote terrein is gereserveerd voor naturisten, die op het afgelegen gedeelte beschikken over eigen douche en toilet.
  • Monte Naturista O Barao: is gelegen in de buurt van Santiago do Cacém in de Alentejo, gerund door het Nederlands echtpaar Jeff en Laura, met hulp van hun Engelse vrienden en collega's Jill en Andy.  7 hectare bos biedt de ruimte aan 30 caravans of campers, u kunt er ook bungalows huren. Een zoutwaterzwembad, een sauna, bibliotheek + wifi, een bar en bistro behoren tot de faciliteiten. U kunt er zelfs overwinteren.
  • Samonatura:  accommodatie dicht bij de badplaats Vila Nova de Milfontes in de Alentejo, gerund door het Nederlands echtpaar Jos en Martine. Een gemoderniseerde boerderij biedt onderdak aan 6- 8 personen. Het heeft ook een aangrenzende appartement, dat onderdak biedt aan 4-6 personen. Totaal zijn er vier huizen te huur op het terrein dat 9 hectare groot is. Ideaal voor gezinnen en groepen vrienden. 
  • Naturest: ook in de buurt van Milfontes, wordt gerund door het Britse echtpaar Ray en Marnie Gloster. Het bestaat uit een appartement waar vier personen kunnen slapen en een caravan. In de tuin vindt u een sauna en een hot tub en een dompelbad.
  • Casa Somba: in Carvoeiro, wordt gerund door de Belgen Francis en Claudine. Het heeft twee kamers met eigen badkamer, zwembad, tuinen en een schaduwrijke eethoek in de open lucht.
  • Portugal Naturally: vanzelfsprekend ook gelegen in de Algarve in Albufeira, een naturisten B & B met optionele maaltijden is een traditionele woning in de Algarve aan de rand van de stad, gerund door het Britse echtpaar Jane en Stewart. Het huis heeft heeft vijf tweepersoonskamers, zwembad, jacuzzi, sauna, bubbelbad, terras, buiten bar, tuinen en een dakterras.
  • Quinta da Vista: biedt een panoramisch uitzicht van boven Silves, het wordt gerund als B & B door het Britse echtpaar Bruce en Eva. De gerenoveerde boerderij beschikt over drie en-suite slaapkamers, een zwembad, een bar en een zonnedek, een aantal rustige hoekjes in de tuinen en boomgaarden, een sauna en een petanquebaan.
  • Vale da Vida:  gerund door een Nederlandse dame genaamd Femke, ligt in de heuvels net boven Silves. De naturisten vriendelijke accommodatie bestaat uit een houten hut gebouwd te midden van sinaasappelbomen, met een tweepersoons slaapkamer, open keuken, badkamer en een buitenterras. Er is ook een klein zomerhuis een paar meter afstand, die twee eenpersoonsbedden heeft, waardoor het ideaal is voor gezinnen.
  • Maison Africain: is een landelijk toevluchtsoord met bungalows, kamers en een camping in de heuvels van Monchique, gerund door het Nederlandse echtpaar Dick en Helma. Het heeft drie slaapkamers, en 6 plaatsen voor tenten, plus een lounge, bar, restaurant, terras en een buitenzwembad. Yoga lessen zijn ook mogelijk.
  • Casa da Palma: is een vakantiehuis in traditionele stijl gerestaureerd door de Nederlandse eigenaar Martien. Gelegen in de buurt van Tavira, op een afgelegen locatie op een heuvel, het biedt een panoramisch uitzicht op het platteland, met een glimp van de Atlantische Oceaan in de verte. Het kan gedeeltelijk worden gehuurd door 2-4 personen, of volledig door 2-9 personen. Een  zoutwater bad, overdekt terras en BBQ behoren tot de faciliteiten.
Er zijn drie officiële naturisten stranden in de Algarve:  Adegas in Odeceixe, Ilha Deserta voor de kust van Olhao en Barril op het Ilha de Tavira. Andere stranden vindt u hier.